Ние сме високотехнологична бригада по спешни ремонти, казват от НДСВ
Ние сме високотехнологична бригада по спешни ремонти, казват от НДСВ / netinfo

В НДСВ са очаквали повече от разширеното заседание на съвета на коалицията в Банско. Жълтите смятат, че неправилно акцент на срещата е бил докладът за спрените пари от еврофондовете, а не този в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Жълтите изразиха отново своята чувствителност от накърнения имидж на страната ни от критиките в докладите на Европейската комисия. Според тях екшън планът с необходимите мерки е трябвало да бъде готов веднага след Банско, а не да се пише от работна група до края на тази седмица.

Защо по-важен за НДСВ е докладът по въпросите на вътрешната сигурност и правосъдието, отговори председателят на жълтата ПГ Пламен Моллов: Проблемът не е в това, че системите, които управляват еврофондовете работят без правила, а проблемът е, че тези, които нарушават правилата, не намират възмездие.

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев побърза да каже ще иска ли партията оставки на най-високо ниво в кабинета: НДСВ никога не е гледала на себе си като команда, която раздава кадрово правосъдие в рамките на кабинета. Ние по-скоро се изживяваме като елитна високотехнологична бригада по спешните ремонти.

НДСВ ще прояви своята идентичност при гласуването на искането за оставка на кабинета. Така Пламен Моллов отговори дали жълтите ще дадат някакъв знак при гласуването на вота на недоверие към правителството. А на въпрос, дали, ако гласуват против, това ще е под натиск от коалиционните партньори, какъвто заподозря лидерът на БНД Николай Свинаров, Станимир Илчев отговори: Ефектите на натиска и усукването се изучава в дисциплината „съпротивление на материалите”. НДСВ е материал, който освен на тези три вида въздействия и на още толкова може успешно да се съпротивлява и издържи. Видяхте, че в НДСВ сме чели докладите с лупа, заключи Илчев.

Иначе сред антикорупционните мерки, които предлагат жълтите, е Министерски съвет да обяви мораториум върху продажбата на ведомствени жилища на политици до края на мандата на това управление.

Жълтите предлагат още в системата на МВР да има 30 % съкращения и освобождаване на нелоялните служители. по думите на председателя на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов лоялните трябва да бъдат поощрявани и то рязко.