/ ThinkStock/Getty Images
От НФСБ искат нова мярка в подкрепа на бизнеса, засегнат от коронакризата, която да замени мярката 60/40.

Партията на Валери Симеонов предлага финансови компенсации за затворени обекти в размер на 80% от миналогодишните обороти. По думите му това предложение може да замени мярката 60/40, но отново с гаранции от собствениците, че ще запазят на работа служителите си.

Това е една от идеите, които Валери Симеонов анонсира на брифинг в парламента. Той определи като необходими и адекватни новите мерки на правителството срещу коронавируса, като изрази удовлетворението си, че този път няма да има КПП-та, няма да бъдат затворени малките магазинчета и няма да бъдат спрени спортните състезания.

Симеонов обаче изрази и неудовлетворението си от наложените мерки.

Според лидера на партията Валери Симеонов те са се забавили, въпреки че той лично е настоявал училищата да бъдат затворени още преди седмици.

„Децата са основен преносител на коронавируса. Препоръчахме затварянето на училищата, моловете, но за съжаление, оглавихме черната статистика“, посочи Симеонов.

Заради това той иска и затваряне на паркове, детски площадки и междублокови пространства, защото там се съсредоточават детските игри.

По думите му, върху металните съоръжения за детска игра на площадката вирусът се задържал доста дълго време.

Той поиска и затваряне на басейните, по примера на фитнесите, защото и там има съблекални и общи пространства.

Във влаковете също има големи струпвания, отбеляза Симеонов.