"Темата се дискутира, поискал съм експертиза, за да се ориентирам по-ясно". Това заяви военният министър Николай Ненчев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия по повод появилите се информации, че скоро може да се върне задължителната военна служба.

„Професионалната армия е много по-добрият вариант за България, но темата с казармата е в прерогативите на Народното събрание", заяви министърът.

Всички младежи минават на отчет в армията

"Аз съм за това България да продължи със своята професионална армия. Дискусиите по този въпрос ще отнемат много време и ще разделят допълнително и нацията, и политическите сили. Връщането на задължителната казарма ще доведе до много щети", добави той.

По думите му трябва изключително сериозна дискусия, която, на първо място, касае промени в Конституцията, на второ място - трябва да се прецени дали ще се запази все пак професионалната армия, с която разполагаме.

България на 67-о място в класация за военна сила, изпреварват ни страни като Кения и Казахстан

„Трябва да преценим колко време ще бъде - 3 месеца, 6 месеца, 1 година. Имаме ли пари за това, има ли необходимост от това. И какво правим с българите в чужбина", коментира министър Ненчев.

„В позицията, в която съм, не мога да не разсъждавам сериозно по въпроса. Още повече, че той се поставя от народни представители. Тази дискусия очевидно предстои", заяви министърът.

Той коментира, че професионалната армия се представя много добре.

„Тези хора се обучават много добре", заяви Ненчев.

Източник: Novanews.bg