Нелоялна конкуренция в метрото
Нелоялна конкуренция в метрото / netinfo

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди на 12 ноември решение на петото отделение на ВАС. С решението се установява, че „Метромедиа" ООД е извършило действия в нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

ВАС постанови преписката да бъде върната на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ново произнасяне с оглед наличието на нелоялна конкуренция.

Преписка № КЗК – 81/2006 г. беше образувана по молба на „Моушън Артс" ООД (МЕТРОРЕКЛАМА). Комисията трябваше да установи, че „Метромедиа" ООД е извършило действия, представляващи нелоялна конкуренция и въвеждане на потребителите в заблуждение. Комисията отхвърли молбата, като се произнесе, че нарушения на ЗЗК не са налице.

Впоследствие тричленен състав на петото отделение на ВАС в рамките на административно дело №7712/2006 г. постанови, че „Метромедиа" ООД е осъществявало дейност, която действително представлява нелоялна конкуренция и е била насочена към въвеждане на потребителите в заблуждение.

С решението си по административно дело №7454/2007 г. петчленният състав на ВАС установи правилността на предходното съдебно решение. По-специално съдът констатира, че през разследвания период „Метромедиа" ООД е отправило публично предложение към рекламодатели или рекламни агенции за наемане на съоръжения за външна реклама, без да има право на ползване върху тях, като третите лица по никакъв начин не биха могли да се осведомят, че "Метромедиа" ООД не разполага с права върху рекламните съоръжения към момента на публикуване на тарифата си за тях. Тези действия на "Метромедиа" ООД са определени от съда като недобросъвестно търговско поведение, подлежащо на санкция.

Поведението на „Метромедиа" ООД според съда по естеството си е такова, че би отклонило рекламодателите от "Моушън Артс" ООД (МЕТРОРЕКЛАМА), за да ги привлече като съконтрахенти на дружество, което не предлага същата стока, а неблагоприятни действия от това поведение биха възникнали и за другите участници на пазара. Поради това ВАС е оценил поведението на "Метромедиа" ООД, като такова изразяващо се в заблуждение на потребителите в нарушение на чл. 32, ал.3 от ЗЗК.

Констатирано е и офериране на подвеждащи цени от страна на „Метромедиа" ООД, с което е нарушена и общата забрана за нелоялна конкуренция по чл. 30 от ЗЗК. С оглед на всичко това, съдът върна преписката на КЗК за ново произнасяне, като даде на Комисията задължителни указания за налагане на санкции на „Метромедиа" ООД.