Жители на пловдивското село Цалапица се събраха на протест пред сградата на Съдебната палата в София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички замесени в случая с убийството на 24-годишния Димитър Малинов.

Демонстрацията се провежда под надслов „Справедливост за Митко“. По-късно те потеглиха на протестно шествие из центъра на столицата, което стигна до сградата на Министерството на вътрешните работи.

Близнаците от Цалапица остават в ареста, страхуват се от лична саморазправа в селото
 

протест Цалапица Съдебна палата
БТА


„Искаме справедливи наказания за убийството на моя син“, заяви Атанаска Бакалова, майка на жертвата. Протестиращите настояват за наказания „доживотен затвор“ за всички, свързани с убийството на младия мъж.
 

протест Цалапица Съдебна палата
БТА



Това е поредната акция на жителите на Цалапица, след като протести вече се проведоха в Пловдив и Стамболийски. Протестиращите настояват също и за оставки на полицаи в районното управление в Стамболийски, защото смятат, че именно униформените са отговорни за забавянето на разследването и бягството на сочения за извършител на убийството.

Близки и познати се простиха с Димитър от Цалапица, продължават протестите

Районният съд в Пловдив остави в ареста двамата братя близнаци, задържани за лично укривателство по случая. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя на убийството да избегне наказателно преследване.
 

протест Цалапица Съдебна палата
БТА



Окръжната прокуратура в Пловдив е привлякла като обвиняем за убийството 30-годишния Рангел, за когото се появи информация в публичното пространство, че се укрива в Германия. Спрямо него има европейска заповед за арест.

Във връзка със случая министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на областната полиция в Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на Районното управление в Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев.
Иван Лазаров/БТА