НДСВ: С мажоритарния вот – повече купени гласове и депутати
НДСВ: С мажоритарния вот – повече купени гласове и депутати / netinfo
Мажоритарният вот ще даде възможност не само за купуване на гласове, но и за купуване на депутати по време на изборите, това заяви в Пловдив председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов.

30 или 60 пряко избрани народни представители водят до риска – 25 на сто купени депутати, показват проучвания на НДСВ.

Мажоритарният елемент в изборите трябва да бъде реализиран чрез преференциално гласуване и чрез по-нисък праг на разместване на кандидатите в листата. Чисто мажоритарната система ще задълбочи проблема с купуването на гласове, категоричен е Пламен Моллов.

Той съобщи още, че в работната група за промяна на изборните закони НДСВ ще настоява освен за референдум за задължително гласуване и за запазване на пропорционалната система с преференциален праг от 5 на сто.

Жълтите са и за завишаване на санкциите за купуване на гласове. Пламен Моллов се обяви и против включването в политиката на бизнес-партиите. Той отново заяви, че НДСВ ще настоява за въвеждане на пръстов отпечатък по време на изборите, като гаранция, че едно и също лице няма да гласува два пъти. Освен това от жълтата партия ще искат избирателите да оставят мобилните си телефони извън кабинката за гласуване.

Всички тези мерки могат да гарантират “чисти” избори, категоричен е Пламен Моллов.