НДСВ подкрепя БСП за промените в Закона за политическите партии
НДСВ подкрепя БСП за промените в Закона за политическите партии / netinfo

НДСВ подкрепя повечето от предложенията на БСП за промени в Закона за политическите партии и е готово да обсъжда и всички останали добри идеи на другите партии, които биха предотвратили покупките на гласове. Това съобщи заместник-председателя на партията Марина Дикова.

НДСВ окачестви като добро предложението на БСП за въвеждане на публичен регистър за дарителите на политическите партии. Тезата на жълтите е, че такава промяна в закона, съчетана с увеличаването на държавната субсидия за партиите, ще направи по-прозрачно финансирането на политическите формации. Изключително разумно е да се коментира изискването за регистриране на избирателни листи в поне две трети от регионите, каза още Марина Дикова.

Жълтите ще поискат още утре да се гледа от парламента законът за референдумите, който е минал вече на заседание на правата комисия, защото смятат, че при сега действащото законодателство такова допитване не може да бъде проведено.

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев съобщи, че проверката на ДАНС относно скандала, в който Яне Янев бе обвинен, че е купувал гласове, продължава. Въздържаме се да споделим материала, но той не е кратък, а е във вид на надлежно оформени формуляри, със списъци на над 400 избиратели от община Сандански, които са гласували за листата на партия „Ред, законност и справедливост”, каза Илчев. Става дума включително за телефонни номера и за номера на секции, допълни той.

Жълтите припомниха, че са получили предоставените на ДАНС материали по погрешка.