НДСВ искат обсъждане за отлагане поскъпването на газа през януари
НДСВ искат обсъждане за отлагане поскъпването на газа през януари / netinfo
Да се обсъди възможността за отлагане с три месеца на следващата актуализация на цените на природния газ, която се очаква през януари догодина, това предложиха от НДСВ в пакет от седем спешни мерки заради световната финансова криза.

Облекчение за кредитиране с ипотека предлагат още жълтите заради опасенията, че ще се затегне системата за отпускане на заеми от банките. Идеята е да се приспада от данъчната основа лихвата по ипотечни кредити, обясни заместник-председателят на партията Милен Велчев.

„Чрез данъчна преференция да се направи по-изгодно тегленето на ипотечни кредити. Примерно, ако едно семейство има доход от 1000 лв. и по ипотечния си кредит дължи всеки месец лихва в размер на 300 лв., трябва данъкът, който ще плати за доходите си, да не бъде 100 лв. – 10 на сто от 1000 лв., а 70 лв., което е 10 на сто от разликата между 1000 лв. и 300 лв.”, обясни Милен Велчев.

От НДСВ настояват също да се увеличат инвестициите в инфраструктура от излишъка в бюджета за тази година и в бюджета за 2009-та., за да се компенсира очакваният спад в строителния бранш. Жълтите очакват до края на следващата седмица предложенията да бъдат обсъдени в съвета на коалицията или при премиера.