Навършват се две години от трагедията във влака София-Кардам
Навършват се две години от трагедията във влака София-Кардам / снимка: Sofia Photo Agency

Две години от жестоката трагедия във влака София-Кардам се навършват днес. При пожара на 28 февруари 2008 година загинаха девет души. И досега обаче наказани за инцидента няма. Смъртта си в пожара на гара Червен бряг намериха Антоанета Апостолова, Валерия Желева, Галина Иванова, Даниел Вичев, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Мишева, Рашо Рашев и Стоян Ковачев. Всички те изгоряха в огнения ад, заключени в кушет-вагона.

След множество експертизи в плевенски Окръжен съд беше заведено дело. Обвиняемите по него са трима - кондукторът Георги Георгиев, началникът на влака Иванка Костадинова и Георги Иванов - зам.-директор експлоатация в БДЖ. Срещу тях е повдигнато обвинение за причинена смърт по непредпазливост. Делото не е приключило, при последното съдебно заседание стана ясно, че липсата на свидетели, които трябва да бъдат разпитани, затруднява допълнително работата на съда. Част от тях са в чужбина и е трудно да бъдат открити и призовани в съдебната зала.

На първата годишнина от трагедията, в Червен бряг беше открита паметна плоча на 9-мата, загубили живота си във влака София-Кардам.

Други новини от Плевен