/ ThinkStock/Getty Images
В неделя рано сутринта (на 23 септември), точно в 04:54 ч., настъпи астрономическата есен.
 
Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.
 
Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

ВИЖТЕ КРАСИВИ ЕСЕННИ СНИМКИ ТУК

времето есен
ThinkStock/Getty Images

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.
 
Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.
 
Още с настъпването си есента ще донесе по-хладен въздух. Въпреки това истинското захлаждане се очаква веднага след серията почивни дни.

Какво ще е времето в първите дни на есента?

есен
ThinkStock/Getty Images

Днес облачността ще е променлива, по-значителна в часовете до обяд. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който вечерта в източните райони ще се ориентира от изток, а в останалата част от страната ще стихне. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, малко по-ниски по морския бряг.
 
Над Черноморието облачността ще е променлива, с повече слънце в следобедните часове, без валежи.
 
Над планините облачността ще е променлива и валежи са малко вероятни. Ще духа умерен запад-северозападен вятър.

есен
Thinkstock/Getty Images


ГАЛЕРИЯ: МАГИЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

В началото на новата седмица времето ще бъде доста динамично, с чести промени на вятъра и рязко застудяване. Облачността ще е променлива. През нощта срещу понеделник вятърът ще се ориентира от югозапад, в Източна България - умерен.
 
Дневните температури временно ще се повишат, повече в източната половина от страната, където на места ще достигат дори 30-33 градуса. В северозападните райони, където след обяд вятърът ще се обърне от северозапад, ще започне понижение на температурите.
 
През нощта срещу вторник вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Във вторник ще бъде доста ветровито и ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и дневните няма да надхвърлят 15-20 градуса. Само на отделни места, главно в източните райони, ще превали слаб дъжд.

есен време листа
ThinkStock/Getty Images