Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков / БГНЕС, архив
По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не са похарчени 2 млрд. лв., каквито изказвания имаше вчера. МРРБ е разплатило към Българската банка за развитие 500 млн. лв., а тя към българските общини – около 1 млрд. лв. за трите години от 2015 г. до сега. Имаме да реализираме дейности за още 1 млрд. лв. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти в Бургас, съобщиха от регионалното министерство.

Колкото по-малко се политизират нещата и се поставят на експертна плоскост, толкова по-добре ще вървят, посочи той и напомни, че още в началото на програмата е тръгнала с неверни съждения и политизиране. Средствата не са похарчени, а са вложени в адекватни ремонти и благодарение на мерките за енергийна ефективност са налице спестявания между 40 и 60 процента в отделните апартаменти, допълни министърът.

Радев за Борисов: Оценявам усилията, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си

Николай Нанков припомни, че се търси вариант как да продължи бъдещото финансиране на програмата. Големият проблем на програмата не са експертизата, строителите, общините или механизмът, по който се изпълнява, а че се политизира. Ако я прекратим, основателно ще се каже, че само 5% от населението или 15 % от живущите в жилищни блокове са се облагодетелствали от санирането. Затова не искаме да я прекратяваме, а да я продължим, категоричен беше той.

Регионалният министър коментира и темата с контрола по Националната програма, уточнявайки са активирани всички видове. Към Министерството на регионалното развитие и благоустройството има нов отдел за контрол на програмата, инициирани са и промени в методическите указания за подобряване на контрола, посочи Нанков.
Във връзка със спекулации по отношение на сгради в етап на изпълнение, които са с протекли покриви, министърът коментира, че има строители, които не са толкова опитни, допуснали са грешка, като са разкрили покрива в дъждовно време, но нанесените щети са за тяхна сметка, а не за програмата. Ние сме заложили силни защитни механизми и не случайно гаранцията за добро изпълнение е толкова висока. Програмата, с леки подобрения, трябва да има бъдеще, защото дава реален ефект за хората, заяви Нанков.

Апартамент остана без саниране заради страх от … стиропор (СНИМКИ)

За високите блокове, при които има установени отклонения, не става въпрос за некачествени материали. Напротив, те са много качествени. Там изпълнители и кметове са били подведени със сертификата на материала, коментира още министърът и посочи, че, ако собственик на апартамент закупи материали за изолация, няма да направи лабораторен анализ за качеството им, а ще провери сертификата и декларираното в него. Не говорим за преопаковане. В координация с кмета и службите по пожарна безопасност до 10 дни ще намерим начин за обезопасяване на тези сгради, които не отговарят на изискванията на пожарната за клас „C“, след изпълнение на мерките по програмата, информира министърът. Сезирали сме ЕК, румънското правителство, разбира се и прокуратурата, допълни той и посочи, че и в страната има контролни органи, с които предстои да бъде направена нова среща с тях.