Намериха кой да изпълни присъдата на кмета на село Топчии
Намериха кой да изпълни присъдата на кмета на село Топчии / Радка Минчева

При селския полицай, а не в кметството, ще се подписва кметът на разградското село Топчии, съобщи шефът на Областна пробационна служба в Разград Радослав Иванов.

Кметът Христо Карастоянов бе осъден на 6 месеца пробация заради длъжностно престъпление. В повечето малки населени места ежедневните подписи при този вид наказание се полагат в кметството.

За да не се получава така, че осъденият кмет сам да си изпълнява наказанието, той ще се подписва при секретаря на кметството. Той уточни, че служителката не е пряко подчинена на Карастоянов, а на общинския кмет, и затова между двамата няма йерархическа зависимост.

Проверка в общинска администрация установи обратното. Според секретаря на Община Разград Петя Стефанова служителката е назначена от кмета на населеното място и му е подчинена.

Междувременно се оказа, че въпросната служителка е излязла в отпуск и отново трябва да се търси човек, който да контролира дали осъденият кмет спазва ограниченията на съдебното решение. Ангажиментът бе вменен на районния полицейски инспектор, при когото Христо Карастоянов ще се подписва всеки ден в изпълнение на съдебно споразумение, подписано между него, още двама обвиняеми и прокуратурата.

Кметът на Топчии застана пред Темида заради съставянето на удостоверение за наследници с неверни данни, което послужило на бизнесмен от съседно село да получи, без да има право на това, трактор на стойност близо 54 000 лв.

На пробация бе осъдена служителка на кметството в село Раковски, защото също издала документ с невярно съдържание, а за измама - на бизнесмена бе постановена условна присъда от 3 години.