Намалява броят на непълнолетните в габровските заведения
Намалява броят на непълнолетните в габровските заведения / снимка: Дарик - Габрово

Намалял е броят на малолетните и непълнолетните в габровските заведения след 22.00 часа, съобщи за Дарик началникът на Общинския инспекторат Климент Кунев. При първите проверки на служителите на инспектората съвместно с полицията преди две седмици в габровска дискотека бяха открити 11 деца, шест от които – без придружител. При последната мащабна акция, обхванала десет заведения отново са открити непълнолетни, но броят им е бил много по-малък. „От това съдим, че собствениците на заведения спазват общинската наредба и не допускат такива лица в заведенията", каза Кунев. Според него това ще се отрази на обществения ред и хулиганските прояви ще намалеят.

Подготвят се и промени в общинската наредба, в които се предвижда санкция за родителите, които не осъществяват достатъчно контрол върху децата си.

Седем са непълнолетните младежи, открити след 22.00 часа в едно от питейните заведения в Севлиево при съвместна проверка на Общината и отговорните институции. На собственика на заведението и на едно лице без документи са съставени актове.

Остава обаче проблемът с употребата на алкохол от малолетни и непълнолетни в заведенията. Това е трудно доказуемо, тъй като трябва някой от инспектиращите органи лично да види, че персоналът продава спиртни напитки. Освен това алкохолът обикновено се закупува от по-големите младежи в компанията.

Новини от Габрово