Намалиха присъдата на Живко Желев от делото за „Черния Великден”
Намалиха присъдата на Живко Желев от делото за „Черния Великден” / снимка: Impact Press Group, архив

Пловдивският апелативен съд намали с три години наказанието на Живко Желев. Той ще лежи 7 години в затвора, а шофьорската му книжка ще бъде отнета за 10 години. Желев е единият от двамата обвиняеми за жестоката катастрофа в Симеоновград, при която през април 2011-а загинаха шестима младежи, а други двама получиха средни телесни повреди. Делото е известно като „Черния Великден” и е по съдебните инстанции вече трета година.

В мотивите си за измяна на присъдата на Живко Желев магистратите посочват чистото му минало, младата възраст, както и разкаянието му, че е дал ключовете за колата на братовчед си Данаил Георгиев.

Според събраните доказателства Живко се е опитал да накара роднината си да намали скоростта, за да не се блъснат, както впоследствие става.

Апелативният съд в Пловдив потвърждава наказанието, което Георгиев е получил на първа инстанция в Хасково - 12 години лишаване от свобода.

Присъдите и на двамата обвиняеми не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд.

Навръх Великден 2011 г. шестима младежи загинаха в Симеоновград, ударени от шофьор, загубил управлението на автомобила си. 23-годишният Данаил Георгиев от Симеоновград карал „Опел Вектра” с висока скорост, загубил управление над колата и се ударил в стълб, след което колата се преобърнала и ударила преминаващи пешеходци. Инцидентът стана на ул. „Съединение” около 23.50 ч. Данаил Георгиев шофирал след употреба на алкохол, а книжката му била издадена от няколко месеца - от 31 януари 2011 г.

Тогава загинаха шестима младежи на възраст между 17 и 19 години - това са Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Атанасов, Красимир Марков, Мелин Зеид, Трифон Трифонов. Те са от София, Стара Загора и Симеоновград. Двама други младежи - Мария Луиза Неделчева и Милен Жеков - бяха ранени.