Наказват полицаи и прокурор заради влаченото с кола куче
Наказват полицаи и прокурор заради влаченото с кола куче / снимка: DarikNews.bg, архив

Дисциплинарни производства тръгват срещу двама полицаи и прокурор от Асеновград, заради неадекватните им действия по случая с убитото куче на Райчо Иванов от Тополово. Те са разпоредени от Окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, за което са уведомени директорът на областната дирекция на полицията на МВР старши комисар Тодор Чонов и районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров.

До разпореждането се стига след заключението на проверяващ случая екип, който е констатирал недостатъчен контрол от страна на дежурния прокурор върху действията на полицейските служители, както и неправилно подадена от него информация, което в конкретния случай е подвело и медиите и е довело до дезинформиране на обществото.

Според Румен Попов действията на магистрата от районната прокуратура на 8 и 9 юни са били непрофесионални и са довели да забавяне образуването на досъдебно производство и свързаните с него неотложни действия по разследването. Сигнал е подаден и до Етичната комисия, която ще трябва да установи дали е налице нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Проверката е разпоредена три дни след инцидента, след като на електронните адреси на Окръжна прокуратура Пловдив са получени множество сигнали по случая с измъчваното до смърт куче, свързани с неадекватна реакция от страна на служители на МВР и РП Асеновград.

Окръжният съд в Пловдив гледа жалбата на Райчо Иванов срещу наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража" заради това, че е уби по особено жесток начин кучето си на 7 юни .

Други новини от Пловдив