Наказаха лекар заради случая в Русе с прелятата кръв, заразена с малария
Наказаха лекар заради случая в Русе с прелятата кръв, заразена с малария / DarikNews.bg, архив

Ръководството на Университетската болница в Русе е наложило на началника на отделението по трансфузионна хематология Биляна Цветанова дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение". Това съобщиха от УМБАЛ в Русе.

Причината е вземането на заразената с малария кръв от чуждестранния студент.
При проверката се установило, че кръвта е взета при кръводарителска акция. Извършен е бил преглед и е проведено събеседване със студента от Камерун, но без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от него, в която той посочва, че е боледувал от малария.

Обвиняват шефа на хематологията за заразения от малария в Русе

Причината за смъртта на 80-годишния пациент, настъпила на 30 ноември тази година в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания, на който преди това е била прелята заразената кръв в УМБАЛ-Русе, не е малария.

"Няма данни за медицинска документация на чуждия гражданин, дарил кръвта. По отношение на същия са взети необходимите мерки - лечение и наблюдение с цел неразпространение на причинителя на посоченото заболяване", обясняват още от русенската Университетска болница.

Лекар по повод заразената с малария кръв: Дарената кръв винаги се изследва

Заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева обясни, че е съставен и акт на ръководителя на екипа за кръводаряване в Русенския университет. В него ден това е била д-р Биляна Цветанова.

Актът е съставен на основание чл. 31 ал. 2 от Закона за здравето и наредба 17 от 30 юли 2008 г., която установява реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на внасяните паразитни болести.

Д-р Генева обясни, че в държавата, от която идва донорът, маларията е често срещано заболяване и би трябвало да бъде изследван.

В декларацията си при кръводаряването той е отбелязал, че е боледувал от малария преди две години, което не е взето предвид от ръководителя на екипа за кръводаряване.
Д-р Генева обясни, че все още няма издадено наказателно постановление. Санкцията може да бъде от 100 до 1500 лева.

Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО)

"Има срокове, които трябва да се спазят. Ръководителят на екипа има право да направи възражение и да даде своите обяснения. След това ще се вземе решение на каква стойност да бъде наказателното постановление", обясни д-р Генева.