Най-важните правила за безопасност при гръмотевични бури
Най-важните правила за безопасност при гръмотевични бури / Thinkstock/Getty Images
Най-важните правила за безопасност при гръмотевични бури
81390
Най-важните правила за безопасност при гръмотевични бури
  • Най-важните правила за безопасност при гръмотевични бури

Как да се грижим за нашата лична безопасност и за тази на домовете си при гръмотевични бури? Съветите на ЕВН са да изключим от контакта електрическите уреди като телевизор и компютър, които се влияят най-много от външно напрежение. Петър Костадинов от ЕВН обясни, че най-често вредите са върху техниката. По тази причина трябва да има инсталирани гръмоотводи на сградите.

Ако сме на открито по време на гръмотевична буря трябва да сме далеч от електропроводи и да не докосваме метални конструкции. Ако пък сте на къмпинг и проводникът е паднал на земята, не го докосвайте. Отдалечете са на минимум на 8 метра разстояние.

Ако сме вкъщи или на работа, трябва да изключим от контакта телевизора, компютъра, климатика, CD- и DVD-плейърите - тези електрически уреди най-много се влияят от външно пренапрежение. Петър Костадинов от ЕВН обясни, че най-често резултатът от падане на гръмотевичен удар върху имотите е изгоряла техника:

„Първият съвет, който даваме, е да се инсталира гръмоотвод в къщата, много от къщите имат такива, но или не са поддържани, или по една или друга причина са отпаднали. Съветваме клиентите си да сложат гръмоотводно въже на своите имоти. При липса на гръмоотвод честият вариант е масово да изгорят електрическите уреди в къщата, в която е паднал гръмотевичният удар".

За да се защитят домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация, препоръчително е да се направи защита в електрическото табло на сградата или чрез устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител. За нашата лична безопасност, ако сме на открито:

„При гръмотевични бури да се отдалечат гражданите от електропроводи, да не докосват метални конструкции, огради, парапети, други метални заграждения. А при къмпингуване, ако гражданин забележи паднала жица, по никакъв начин да не я докосва и да не се отдалечи на не по-малко от 8 метра", добави Костадинов.

Ако се натъкнем на паднала жица, на паднал по-ниско проводник, веднага трябва да сигнализираме на телефон 112.