Най-късно през 2017 г. фармацевтите ще работят с електронни рецепти
Най-късно през 2017 г. фармацевтите ще работят с електронни рецепти / БГНЕС, архив

Най-късно през 2017 г. ще влязат в сила електронните рецепти. Това съобщи зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Тодор Найденов.

„Това не е нещо, което изисква много време. В случая не става дума само за пари, а за добра организация. Трябва да предприемем тези стъпки, защото електронното здравеопазване носи много ползи в дългосрочен план“, коментира той.

Магнитни карти заменят хартиените рецепти

„Електронната рецепта е част от концепцията за електронно здравеопазване и в частност във фармацевтичната дейност. Въвеждането им ще допринесе много за системата - както за тези, които я администрират, така и за фармацевтите и пациентите“, посочи той пред БТА.

„За пациента електронната рецепта ще бъде и улеснение, и от полза. Тя е свързана с изграждането на лекарствени досиета, като информацията ще е достъпна и за лекуващия лекар, и за фармацевта, а данните ще се натрупват с години. Това дава възможности за по-голяма сигурност и по-добро лечение“, заяви още Найденов.

Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система

Според него за откриването на аптеки в неатрактивните райони в страната е необходима както държавна политика, така и добри решения и активност от страна на местната власт.

В браншовата организация са наясно, че все още има цели общини, където няма аптеки, сключили договори с НЗОК и това принуждава хората да пътуват, за да си вземат лекарствата, призна още Найденов. Затова те настояват за по-бързо изработване на Национална аптечна карта и въвеждане на електронното здравеопазване.