Най-достойно е Марковска да се оттегли, смята премиерът
Най-достойно е Марковска да се оттегли, смята премиерът / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Бойко Борисов смята, че най-достойното нещо, което може да направи Венета Марковска след огромното напрежение, което се създаде от издигането й за конституционен съдия, е да се оттегли. Той е разговарял за това с нея преди седмица и се надява Марковска да не положи клетва като член на Конституционния съд. По думите му тя трябва да си остане съдия.

Премиерът допълни, че Марковска е в правото си да продължи да бъде съдия, но така или иначе около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойно би било тя сама да не отива да се закълне.

Новоизбраните конституционни съдии ще положат клетва в четвъртък - 15 ноември, в залата за открити заседания на Конституционния съд. Клетвата ще се положи в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд - Лазар Груев и Георги Колев.

През изминалата седмица премиерът, след разговор с Марковска, каза, че я е помолил внимателно да следи това, което казват от Брюксел. „Не бива да се омаскарява един човек, ако не е виновен за нещо, но ако има нещо, от което тя би се срамувала и се окаже, че е така, аз я помолих тя да се оттегли”, каза тогава Борисов. Премиерът обаче коментира още, че за първи път е имало абсолютно прозрачна процедура по избора на съдии. „Разговарях и с депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които ме увериха, че абсолютно всички процедури са спазени”, подчерта Борисов.

Веднага след избухването на скандала избраната за конституционен съдия с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и независими депутати Венета Марковска определи като донос сигнала до парламента срещу нея, в който се отправят обвинения за корупция и конфликт на интереси. Тя поиска да бъде изслушана от правната комисия в НС, за да опровергае разкритията в писмото до депутатите с автор Георги Тонев Колев. Под сигнала няма подпис, а пощенският код е невалиден, съобщи председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ.

Сигналът припомня журналистическо разследване на „Медиапул” и в. „Капитал” за приятел на Марковска - Георги Георгиев, който е арестуван през януари 2010 г. Според свидетели Георгиев се е държал арогантно и е размахвал карта на Върховния административен съд, каквато няма право да притежава. Двамата полицаи обаче го арестували. Заради което по-късно са уволнени. Освен това в писмото се посочват и приятелските й контакти с адвокат Румен Еленски, който се явява по нейни дела. Той бе адвокат и на Ахмед Доган по делото за хонорара от 1,5 млн. лева.

На 31 октомври парламентът избра двама съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Досегашният зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, издигнат от управляващите, и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, предложена от независими депутати, получиха най-голяма подкрепа от депутатите.

Найдостойно е Марковска да се оттегли смята премиерът
netinfo

Премиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, посети Националния археологически музей, за да разгледа откритото наскоро златно съкровище от Свещари.