/ Sofia Photo Agency, архив
Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за 2019-а
99263
Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за 2019-а
  • Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за 2019-а
Държавата замразява тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула, за да няма драстична разлика между старите и новите пенсии. За това предложение на финансовото министерство съобщи социалният министър Бисер Петков, преди днешното заседание на надзорния съвет на НОИ.
 
Самото заседание завърши с приемане на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2019-та година, който предвижда увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж от 1.1 на 1.2 процента, но няма да има бъдещо увеличение, въпреки че в Кодекса за социално осигуряване е заложено достигането на 1.5 процента.
 
Без промяна през следващата година остава и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете – 380 лева. Според социалния министър причина за това е и състоянието на трудовия пазар, което налага стимулиране на жените да се връщат по-рано на работа.
 
Какво предвижда проектобюджетът на общественото осигуряване за 2019-а?

Увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж беше заложено в пенсионната реформа, разработена през 2015-та година, и се смята за най-справедливия начин за нарастване на пенсиите у нас. След като управляващите обявиха, че няма да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии, и заложиха второ ограничение за високите пенсии чрез отпадане на последните три години преди 2000-та от формулата за изчисляване на пенсиите, днес стана ясно и новото намерение за недопускане на твърде голяма разлика между старите и новите пенсии – чрез замразяване на процента на тежестта. Според социалния министър Бисер Петков разликата в размера на новите и старите пенсии в полза на новите би се дължала освен на тежестта на осигурителните години, и на голямото нарастване на средния осигурителен доход. По отношение на отпадането на трите най-добри години преди 1997-ма година, което влиза в сила от догодина, Петков посочи, че ще е благоприятно за над 50 процента от новите пенсионери, а за заложеното в последния момент отпадане на трите години преди 2000-та, според него е вероятно да се отрази добре на още повече от тези пенсионери.
 
Колкото до майчинството за втората година и минималното обезщетение за безработица, които остават същите, аргументите на държавата са свързани с недостига на работна ръка и нуждата майките да се връщат по-бързо на работа.
 
Одобреният днес проектобюджет на държавното обществено осигуряване трябва да бъде обсъден от Тристранния и от Министерския съвет, за да влезе за гласуване в парламента.