Над пет часа обсъждат проектозакона за агенция „Национална сигурност”
Над пет часа обсъждат проектозакона за агенция „Национална сигурност” / netinfo

Вече пети час на извънредно заседание депутатите обсъждат на второ четене проектозакона за Държавната агенция „Национална сигурност”. Идеята за създаването на агенцията беше лансирана за първи път от премиера Сергей Станишев. Предвижда се в родното ФБР ще влязат Национална служба „Сигурност”, Военното контраразузнаване и финансовото разузнаване.

Един от текстовете, по който депутатите спориха най-дълго и който се гласува едва сега, бе въпросът за назначаването на председателя на агенцията за национална сигурност с указ от президента по предложение на Министерския съвет. От опозицията смятат, че по този начин държавният глава ще управлява агенцията, което е противоконституционно.

От ДСБ и СДС предложиха ръководството на агенцията да се назначава от изпълнителната власт и дейността й да се контролира от парламента. Подкрепи ги и напусналият НДСВ депутат Атанас Щерев. Агенцията е девоенизирана и няма логика да е подчинена на държавния глава, смятат от опозицията.

Управляващите контрираха, че с този закон спазват 17-годишна традиция, при която всички мнозинства и президенти досега са назначавали шефовете на спецслужбите по този начин.

„Днешният президент е сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Гоце” – той първо е Гоце и после всичко останало”, коментира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

„Той си строи собствена пирамида на държавно управление и извън тази, заложена в българската конституция”, каза Яне Янев от ОДС.

„Гоце не е вечен, както не беше вечен и Петър Стоянов. Докато е този президент, може би ще има толерантност към агентите на бившата Държавна сигурност, но се опасявам, че при следващия това няма да бъде така. Освен това сме казали, приемайки закона за досиетата, че един от принципите, който ни ръководи, че няма да има лустрация”, каза Татяна Дончева от БСП.

Опозицията настоя за лустрационни текстове, които да забранят принадлежност на служителите на агенцията към бившата държавна сигурност. Такива в закона на са предвидени.