Над 80% от учителите стачкуват ефективно
Над 80% от учителите стачкуват ефективно / снимка: Sofia Photo Agency
Още един учител е обявил гладна стачка в подкрепа на исканията на учителите, съобщават от Единния национален стачен комитет. 81 процента от училищата и детските градини в страната са стачкували ефективно в поредния ден от учителската стачка по данни на синдикатите.

В стачката се включиха учебни заведения от Смолян, Силистра, Перник и Стара Загора.

Учителят от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт Любомир Величков започна гладна стачка в подкрепа на исканията на учителите за 100-процентно увеличение на учителските заплати до първи юли 2008 година. Предложението на правителството е за 30 на сто повишение на възнагражденията.

Нови искания към министъра на образованието Даниел Вълчев поставиха стачкуващите учители в Сливен. Според тях основният проблем на българското образование е не само ниското заплащане. Увеличеният обем от знания, събран в по-малко часове и неразбираеми учебници, както и недостигът на компютри бяха изтъкнати от учителите като аргументи.

Педагозите от СОУ "Гео Милев" в Трън са се отказали от участие в стачката, съобщиха от синдикатите. В училището са подновени редовните часове. Според синдикатите обяснението на стачкоизменниците е, че не вярват в благоприятния изход на протеста.

3162-ма са вече стачкуващите учители във Варненска област. Нови седем училища се включиха в ефективните протести. Според преподавателите обаче върху стачкуващите се оказва психологически натиск от страна на директорите и Регионалния инспекторат по образование. Има сигнал от училището в село Партизани, където директорът е заявил, че стачка няма да има.

В отворено писмо до президента от колектива на 29-то СОУ „Кузман Шапкарев” в София, подкрепено от работещите във френската, Националната природоматематическа гимназия и други училища и детски градини се иска Първанов да инициира дебати за разрешаване на ескалиращата ситуация с учителската стачка в страната.

От Националния стачен комитет отново обявиха, че излизането на българските учители и непедагогически персонал отново на улицата, са провокирани от манипулативните действия и изказвания на министър Даниел Вълчев, който реално не води стачни преговори и независимо от непрекъснатите му декларации, че разбира проблемите на учителите и непедагогическия персонал, не е направил никакви реални стъпки за разрешаване на острия социален конфликт.

В четвъртък учителите ще проведат протестни митинги в различни градове от страната.