Над 700 000 лв. са набрани по сметката в помощ на пострадалите от труса в Перник
Над 700 000 лв. са набрани по сметката в помощ на пострадалите от труса в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 700 000лв. са набрани по сметката в помощ на пострадалите от труса в Перник
57138
Над 700 000лв. са набрани по сметката в помощ на пострадалите от труса в Перник
  • Над 700 000лв. са набрани по сметката в помощ на пострадалите от труса в Перник

715 165 лева до момента са набрани по банкова сметка в помощ на пострадалите от земетресението в Перник. Малко под 7000 лева са даренията, събрани чрез смс-и от трите мобилни оператора. Данните представи заместник-председателят на Българския червен кръст д-р Валентин Пеев.

Средствата ще бъдат изразходвани за изграждани еднофамилни сглобяеми къщи в района.

Националният обществен съвет за управление на средствата, набрани по кампанията на БЧК, няма да избира бенефициентите, а ще определя обема на къщите, обясни Пеев. Кои от нуждаещите се граждани обаче да заживеят в тези домове, решава областният обществен съвет в Перник.

"На този етап те предложиха три, като имаше техническо и строително уточнение към единия от бенефициентите - два бяха безспорни и всички се обединиха около това да започне тяхното изграждане".

От решенията на Областния обществен съвет стана ясно, че до момента избраните бенефициенти са две дами от село Мещица и село Дивотино, като едната е с 92% инвалидност и няма близки и роднини, а другата живее с болната си възрастната майка. От момента на подписването - до 5-7 дни може да се започне да се строи.

Предстои Националният обществен съвет да класира всички фирми изпълнители, обясни Пеев. Той допълни, че максималният срок, поставен на фирмите за изграждането на жилищата, е 60 дни. По този начин се очаква до края на ноември пострадалите от труса да бъдат настанени в своите нови домове.