Над 60 000 първокласници тръгват на училище
Над 60 000 първокласници тръгват на училище / Sofia Photo Agency

Повече от 60 хиляди първокласници тръгват за първи път на училище. Близо 10000 са първокласниците в столицата. 249 училища от тази есен са закрити заради липса на деца. Учебната година ще бъде открита във всички училища в страната точно в 9 часа с издигането на националното знаме и под звуците на българския химн. В близо 300 училища това няма да се случи. По-голямата част от школата, които няма да отворят врати на 15 септември са общински, заяви просветният министър Даниел Вълчев.

„279 общински и 15 държавни, преобразувани училища – 47 общински и десет държавни, новооткрити училища – едно в Ботевград”, каза министър Даниел Вълчев.

За първи път тази година безплатни учебници ще получат всички ученици до седми клас. До сега безплатни бяха само помагалата до четвърти клас. Социално слабите родители могат да кандидатстват за еднократна помощ за първолаци, която се дава от Агенцията за социално подпомагане. От тази есен освен дрехи и обувки за децата, на стойност 120 лв., родителите ще получат и 30 лв. на ръка. Условието е доходите на член на семейството да не надвишават 300 лв. месечно. Молбите се приемат до края на септември.

Даниел Вълчев ще открие учебната година в гимназия „Христо Смирненски” в Хисаря. После ще даде коктейл за пенсионирани учители от Пловдив.