пожарна пожарникари
пожарна пожарникари / БГНЕС
Над 26 000 сигнала са получени в пожарната от началото на годината. Това каза пред журналисти директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов. Той посочи, че 1000 от тези сигнали са фалшиви.

Джартов посрещна Модула за гасене на горски пожари, който се прибра днес от Гърция, където оказа подкрепа за справяне с големите пожари в страната. Групата, която се състои от 50 пожарникари и 15 единици специализирана техника и оборудване, съдействаше на гръцките огнеборци. Помощта беше организирана по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Очаквани температури над 40 градуса: Предупредиха за висок риск от пожари в Ямболско

Джартов посочи, че прибралите се днес пожарникари са последният контингент в Гърция наши служители, заминали за южната ни съседка. Там вече няма български пожарникари. За момента няма индикцаии от Гърция за изпращане на екипи.

Калоян Дончев, един от пожарникарите, завърнали се от Гърция, разказа, че с негови колеги е бил на остров Крит. Там са се включили в гасенето на пожар на голям фронт - около 3000 дка. Огънят пълзеше към населени места, през гъста растителност, каза Дончев. С колегите му са били в Гърция девет дни.