пожар пожари Хасково
пожар пожари Хасково / БТА
С очакваните температури над 40 градуса в следващите дни остава опасно висок рискът от пожари в област Ямбол.

От началото на пожароопасния сезон на 1 юни до момента са възникнали 229 произшествия в Ямболска област, заяви на брифинг началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Кольо Гяуров.

Повишените дневни температури и сухата тревна растителност предполагат възникване на големи и сложни пожари. Образуват се и доста силни ветрове. Това способства за разпространението и води до трудното овладяване пожарите, посочи той.

По думите му обстановката ще продължи да се усложнява заради приключването на жътвата и паленето на стърнища, въпреки забраната. Заради климатичните промени през последните години пожароопасният сезон се удължава – имаме възникнали пожари в горски територии и ноември месец, каза комисар Гяуров.

В малките населени места и пограничните райони обстановката е с още по-висок риск. Причината са изоставените дворове със суха и висока тревна растителност. Има и населени места, където през летния период липсва водоподаване и това е голям проблем, подчерта началникът на областната противопожарна служба.

За жалост, в тази натоварена обстановка имаме и 18 лъжливи повиквания, които ангажират доста сили и средства на пожарната. Когато нашите екипи са ангажирани с лъжлив сигнал, може някъде действително да се нуждаят от нашата намеса и помощ, каза още той и призова за бдителност при боравенето с открит огън.
Мира Безус/БТА