По данни на Министерство на образованието, около една десета от над 200 училища в страната все още не отговарят на всички изисквания за старт на учебната година, защото нямат осигурена топла вода за учениците.

Очаква ни различна учебна година заради пандемията (ВИДЕО)

В повечето от тях все още тече трескава подготовка за справяне с проблемите, установи проверка на NOVAВ област Враца има четири училища, които в последния момент и спешно опитват да се справят с изискванията на образователното министерство.

„Сега са докарали бойлерчета, които трябва да се монтират за децата. В понеделник,14-ти, бойлерите ще бъдат готови и ще има топла вода”, обясни кметът Оказа се, че само преди година в сградата е имало топла вода.

„В едно такова голямо училище топлата вода е много важна. При започване на една нормална учебна година, трябва да бъдат взети всички необходими мерки”, каза Еленка Цветкова.

Другото училище, което има проблем с осигуряването на топла вода е най-голямото в Мездра. На мястото където децата ще се хранят топла вода е осигурена. Такава обаче липсва на по-горните етажи, където децата ще провеждат учебен процес.

Има предварителен проект за монтирането на бойлер, който да бъде свързан с метановото парно, но за реализацията му е нужно време. „Имаме подписан договор с фирмата, която ни обещава, че ще имаме топла вода и учениците ще могат да се възползват”, посочи зам.-директорът на училище „Иван Вазов” Цветанка Найденова.

Таня Михайлова: Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай

„РЗИ извърши проверки на територията на всички 74 училища на територията на област Враца относно готовността за започването на новата учебна година. Това, което констатирахме, е че са направени освежителни ремонти в почти всички учебни заведения  с цел привеждане в съответствие със здравните изисквания”, добави зам.-директорът на РЗИ-Враца д-р Ирена Видинова.

Ремонтът не е приключил само в едно училище в село Хайредин, но с разрешение на министерството са осигурени условия в две други сгради. В четвъртото - начално в град Оряхово вече са готови.

„При получен сигнал, че в някое училище няма топла вода своевременно ще извършим проверка и съобразно нормативните изисквания ще приложим всички мерки. Това са предписания на първо време, след това проверка на предписанието и засилен контрол”, категорична е Видинова.

Инспекторите ще продължат да следят за това и след 15  септември.
nova.bg