Става въпрос за ученици с компрометирана имунна система, обясни министърът
Новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно. Това заяви министърът на образованието пред NOVA. Боледуващи деца със слаба имунна система ще могат да учат дистанционно от вкъщи, но с медицински документ, стана ясно още от думите му.

"Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудно за всички ни, - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда, допълни министърът. Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете, - по примера на детските градини, които са отворени още от май", поясни той.

"С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство.
Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение", уточни министърът.

По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

При случай на заразен с Covid-19 ученик ще се изолира само неговата паралелка

"Следващите месеци ще бъдат трудни от здравна и социално-икономическа гледна точка, а най-големият проблем ще бъде да няма парламент, тъй като много от мерките, които държавата прави, - те се одобряват от парламента", коментира министърът по отношение на актуалната политическа обстановка.

"Мерките, които премиерът предложи, отговарят на исканията на протестиращите, но те минават през нова Конституция – това е начина да се реализират исканията на демонстрантите. Надявам се с тези предложения да се потуши гражданското недоволство, въпреки че те са първоначални. Те трябва да бъдат обсъдени.

"Великото народно събрание е единственият начин протестиращите да имат представителство във ВНС, премиерът вече доказа два пъти, че се вслушва в исканията на народа. От друга страна пък голяма част от хората искат предвидимост в тези времена", допълни Вълчев.

"Като правителство не можем да се месим в законодателната власт. Факт е, че в тези протести се смесиха желанието на младите да живеят по-добре, но няма как да направим по-добро общество, ако се настройваме едни срещу други, размахваме юмруци и издигаме бесилки. Виждаме и надничащи политически интереси, както премиерът ги нарече – политически шмекери, зад които прозират интереси от Дубай, и други", смята просветният министър.

"ГЕРБ залага на съзидателното начало и ще продължава да го прави", закани се Вълчев.
NOVA