Над 200 деца у нас се обучават вкъщи
Над 200 деца у нас се обучават вкъщи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 200 деца у нас се обучават в домовете си
69483
Над 200 деца у нас се обучават в домовете си
  • Над 200 деца у нас се обучават в домовете си

Над 200 деца в България са домашни ученици. Това обяви председателят на Асоциация за домашно образование „Училище в дома " Петър Порумбачанов. По думите му домашното образование е алтернативата на държавното. Той посочи, че повечето деца, които се обучават у дома, посещават извън учебни дейности, записват се на спортове. По думите на Порумбачанов много от домашните ученици получават и дипломи - чрез американски дистанционни програми за гимназиален етап, чрез които могат да кандидатстват в университети по целия свят.

Според Петър Порумбачанов децата, които учат вкъщи, не са по-различни от връстниците си, които посещават училище. Порумбачанов направи предложение към учителите, които дават частни уроци:

„Ние смятаме, че в България определено има невероятни образователни специалисти. Тук визирам и учителите, които работят в системата. Ние познаваме много от тях и работим по прекрасен начин с тях, ползвайки като частна практика техните услуги. Те имат право да го правят, слава Богу. Онова, което би било чудесно те да направят, е да направят една програма за домашно образование в България, да я предложат на пазара. Аз съм сигурен, че ще има кой да я купи", допълни Порумбачанов.

По думите на Радослава Петкова, майка на домашен ученик, децата полагат периодично тестове, които определят новото на тяхното образование. Тя очерта профила на тези около 150 семейства, които са избрали да обучават децата си у дома.

„В преобладаващия случай двамата родители са обикновени висшисти. Сред нас има родители, които са завършили педагогически профил, има музиканти, лекари... Обикновено семействата ни са големи. Семействата с едно или две деца са по-редки, отколкото с три или повече. В икономически план повечето от семействата, които са започнали да обучават децата си в къщи, постепенно родителите им емигрират към частен бизнес", обясни Петкова.

От Асоциацията за домашно обучение искат парите, които се изплащат на всеки ученик в системата на образованието да се дават и на техните деца.