Над 1 500 зрелостници ще се явят на матури в Сливен
Над 1 500 зрелостници ще се явят на матури в Сливен / снимка: Дарик - Сливен

1 846 зрелостници са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит, съобщи за Дарик председателят на комисията за организация и провеждане на Държавните зрелостни изпити в Регионален инспекторат по образование в Сливен Боян Аксаков.

Всички те ще държат изпит по български език и литература на 1 юни, а втория на 3 юни по учебен предмет по избор. Зрелостниците могат да се явят и на допълнителни изпити по желание от 4 до 10 юни. Най-голям е броят на учениците, които са избрали географията като втори задължителен изпит – 621, следвани от избралите математика – 412, биология – 239. На последно място по желан изпитен предмет се нареждат испански и италиански език, за които са подадени по едно заявление. 49 зрелостника ще се явят на трети по желание изпит, информира Аксаков.

Изпитните материали ще пристигнат от образователното министерство ден преди изпита, а рано сутринта в самия ден ще бъдат предоставени на директорите в училищата. Половин час преди началото на изпита – 8.00 часа, квестори ще запознаят дванадесетокласниците с техните задължения преди по време и след приключване на държавния зрелостен изпит. Четири астрономически часа ще продължат държавните зрелостни изпити.