Националният трибагреник се развя над Паметника на Незнайния воин
Националният трибагреник се развя над Паметника на Незнайния воин / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Националният трибагреник се развя над Паметника на Незнайния войн
62141
Националният трибагреник се развя над Паметника на Незнайния войн
  • Националният трибагреник се развя над Паметника на Незнайния войн

Националното знаме бе издигнато тържествено над Паметника на Незнайния воин по време на церемонията за 135-годишнината от Освобождението на България.

Президентът Росен Плевнелиев прие Почетния гвардейски строй. Българският трибагреник беше донесен от четирима гвардейци и издигнат тържествено под звуците на националния химн. Бяха произведени и 25 артилерийски салюта в знак на почит за издигането на националното знаме. След това Росен Плевнелиев положен венец на Паметника на Незнайния воин в памет и признателност на загиналите за Освобождението на България.

За тържественото отбелязване на 135-та годишнина от Освобождението на България в София пристигнаха заместник-председателят на Скупщината на Черна гора Сульо Мустафич, председателите на групите за приятелство с България в парламентите на Латвия, Литва, Молдова и Сърбия Александрс Саковскис, Егидюс Варейкис, Ирина Влах и Стефан Занков, както и депутатът от българското малцинство в Камарата на депутатите на Румъния Николае Миркович.

В 12.00 часа се състоя церемония по тържествена смяна на караула пред Президентството.

По-рано през деня в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена Св. Литургия. С благословението на Негово светейшество българския патриарх Неофит тя бе отслужена от Негово високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф в съслужение с архиереи на българската православна църква. Светейшият патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужбата, след което оглави панихида за загиналите и благодарствен молебен за Освобождението на България, които традиционно се отслужват на този ден в храм-паметника.