Националният рамков договор 2007 не бе подписан
Националният рамков договор 2007 не бе подписан / netinfo

Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса не подписаха рамковия договор за следващата година. В определения за подписването час никой от Здравната каса не дойде в Лекарския съюз. Не дойде и поканеният да присъства министър на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов каза, че днес сутринта от Здравната каса са пратили нов проект за рамков договор с различни параметри от одобрения на 20 декември и изпратен до останалите институции готов проект.

Доктор Кехайов каза, че не могат да подпишат проекта на Здравната каса и Лекарският съюз не приема заложените в него цени, които не покриват инфлацията, верижните санкции за лекарите, лимитираните цени в доболничната помощ, падащото заплащане през годината за лекарите.

Според Лекарския съюз цените и обемите на медицинските услуги според предложенията на касата не осигуряват качество и достъпност и се създават условия за сключване на договори с изпълнители на медицинска помощ на избирателен принцип.

От Лекарския съюз заподозряха, че се цели автоматично сключване на предложените от касата параметри с обнародването на закона за бюджета на Здравната каса, което все още не е факт.

След коледните празници ще се свика национален съвет на Лекарския съюз, за да се обсъдят следващите му стъпки.