Началникът на военното поделение в Челопечене е временно отстранен
Началникът на военното поделение в Челопечене е временно отстранен / Sofia Photo Agency
Премиерът Сергей Станишев и министърът на отбраната Николай Цонев облетяха с вертолет района на военните складове, които избухнаха на 3 юли в района на Челопечене. Началникът на военното поделение в Челопечене майор Мирослав Митов е отстранен до изясняване на случая. Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев, след приключването на полета.

Военната прокуратура проверява поделението в Челопечене за злоупотреби при продажбата на гилзи. В момента сапьори от армията оглеждат дали има невзривени амуниции, обясни министър-председателят Сергей Станишев. Очаква се от понеделник следствените органи да влязат в поделението и да започнат работа по изясняване на причините за взрива.

„В момента територията на поделението продължава да бъде отцепена, за да се гарантира сигурността на хората в радиус на 1 км, но ситуацията е под контрол. Още от вчера последните малки пукотевици, които са свързани със стрелковото оръжие и с мунициите за стрелково оръжие са заглъхнали”, каза Станишев.

От снощи всички пътища около мястото на инцидента са отворени. Около 30 къщи в Чепинци вече са остъклени, съобщи премиерът. По-малък е броят на възстановените щети в Челопечене, но там и пораженията са по-тежки.

„Всички разходи, които Столична община ще изразходва за възстановяване на тези щети ще бъдат покрити от правителството”, заяви Станишев.

Станишев не си спомни защо не е одобрил на оперативно заседание на правителството внесеното от бившия военен министър Веселин Близнаков американско предложение за унищожаване на стари боеприпаси.

„Трябва да провери какво точно е внасял министър Близнаков, с какви предложения и каква е била дискусията на Министерския съвет”, обясни министър-председателят.