/ Георги Димитров
Бурни дебати, размяна на реплики и процедурни хватки - такава е атмосферата в парламента, докато депутатите обсъждат актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване.

В началото на дебатите беше прието предложението на БСП работното време на парламента да бъде удължено до приемане на актуализацията.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета, тъй като няма ясно мнозинство около едно от най-важните неща в държавата, какъвто е бюджетът. Той призова президентът Румен Радев час по-скоро да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори, тъй като партиите на промяната са пропилел няколко месеца в пазарлъци и не са успеели да излъчат кабинет, който да управлява кризите, в които се намира страната.

След това парламентът излезе в 10-минутна почивка, след като залата прие предложение на ДПС на второ четене за увеличение на приходната част на ДОО за 2021 г. Предложението за почивката направиха от "Има такъв народ".

Предложението на ДПС за увеличение на приходната част отразява необходимите средства за техните предложения в актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г., до които още депутатите не са стигнали. Сред тях е добавката от 120 лв. за пенсионерите докрая на годината.

Председателският съвет на НС решава за гласуването по бюджета на ДОО


След направена 15-минутна почивка и организиран председателски съвет за ДОО, депутатите се завърнаха в зала и продължиха. Те отхвърлиха предложението за прекратяване на пленарното заседание. "За" предложението на ИБГНИ и на "Има такъв народ" гласуваха 86 народни представители, "против" - 109 и "въздържали се" - 25, с което то бе отхвърлено. От "Има такъв народ" поискаха прегласуване и то отново беше отхвърлено.

Министърът на финансите Асен Василев поиска в парламента от депутатите да слушат своите експерти, когато гласуват текстовете за актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК. Министърът взе думата, след като депутатите приеха предложения на ДПС и на ГЕРБ - СДС, които не са съобразени с разчетите на правителството и на бюджетната комисия.

В зала беше одобрено предложението на ДПС за увеличение на приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване с 200 млн. лева и предложение на ГЕРБ-СДС за увеличение на приходите и разходите с около 245 млн. лева.

Министърът посочи, че изчисленията на депутатите за по-високи приходи от социални вноски в бюджета на ДОО не са разчети на приходните агенции. Трябва да е ясно, дали тези приходи ги има, заяви Василев. Отговорността за актуализацията на бюджета на ДОО и на НЗОК е при народните представители и виждаме как се изпълнява. Ние, като правителство, сме направили своите предложения, бюджетната комисия използва разум и калкулатор, така че приходите да са равни на разходите и сега тези разчети не се одобряват, допълни Асен Василев.

Цонев: Като не можете да направите нищо, ще се сгодим партиите на статуквото

Размяна на реплики между "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" от една страна и ДПС от друга, нажежи страстите в НС. 

"В тази зала има мнозинство БСП-ГЕРБ-ДПС. Ако искате, можем да свикаме извънредно заседание и да ви приемем кабинет, който се надявам тази вечер в 17.00 часа БСП начело с Корнелия Нинова да предложи", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Ясно е, че коалицията БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС искат да взривят бюджета", коментира и Мария Капон от "Изправи се БГ!Ние идваме!", след като депутатите приеха предложенията на ДПС и на ГЕРБ-СДС за увеличение на приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

За да им отговори Йордан Цонев от ДПС предизвика вниманието, емоциите и бурните аплодисменти на всички. Той се обърна към парламентарната група на „Има такъв народ“, ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме": „Като не можете вие да направите нещо, ние ще направим. Това не ви ли е ясно? Като не можахте два поредни парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите, че сте партии на протеста, промяната и на това, и онова, и ще закарате за трети път българския народ на избори в рамките на 6 месеца, ами да, ще се сгодим партиите на статуквото, точно така ще направим", заяви от трибуната Цонев и допълни: "Ако мислите, че ни пука, че вие ще се радвате, да знаете, че изобщо вече не ни пука. Защото ни пука дали България ще има кабинет, дали ще се внесе Планът за възстановяване и устойчивост и как ще се движи българския бизнес“, допълни още той.

Последваха бурни аплодисменти от групата на "Има такъв народ" и подвиквания: "Сгодихме се" и „Горчиво“.

По думите му за бюджета трябва да се произнасят "експерти, а не културисти". "В тази зала има експерти по бюджетиране с 30-годишен стаж. Г-н Ананиев ме гледа насреща и си спомням годината, в която започнахме заедно да правим бюджет", посочи още Цонев. 

"На годежа на ГЕРБ и ДПС кумове са БСП." Това обяви председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ", след като ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха предложени от ГЕРБ и ДПС трансфери в бюджета за държавното обществено осигуряване, с които се дава месечна добавка от 100 и 120 лева на всички пенсионери, при положение че бюджетна комисия подкрепя минимална пенсия от 370 лева вместо 300 и средно увеличение от 12.5% на всички пенсии.

Георги Свиленски от "БСП за България" коментира, че се чуло за някакви сватби и годежи. "БСП ще подкрепи всяко предложение, което ще увеличи доходите на българските пенсионери", заяви той.

Размяната на реплики, обсъждания и дебати продължи часове. Все пак депутатите стигнаха и до гласувания. 

Пенсионерите ще получат по 120 лв. добавка за октомври, ноември и декември

Добавка от 120 лева за всеки пенсионер за октомври, ноември и декември прие окончателно парламентът в актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. По-рано депутатите приеха и друга важна точка от бюджета - от 1 октомври минималната пенсия става 370 лв. 

Предложението на ДПС за 120 лева добавка към пенсиите беше прието със 122 гласа "за", 93 "против" и 3 гласа "въздържал се". От "Има такъв народ" и "Демократична България" гласуваха "против".

Отхвърлено беше предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за добавка от 50 лева месечно до края на годината и предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лева. С промените в бюджета на ДОО беше одобрена и добавка от 50 лева към пенсиите за септември. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 октомври става 1500 лева, решиха още депутатите.

Спорът в пленарната зала беше дали трайно да се преизчислят пенсиите с увеличение на коефициента за всяка година осигурителен стаж, както предлага служебният кабинет, или пенсионерите да получат добавка към пенсиите като антикризисна мярка за месеците до края на годината от 50, 100 или 120 лева. Йордан Цонев от ДПС коментира, че добавката от 120 лева е антикризисна мярка, а преизчислението с коефициент от 1,35 спокойно може да влезе в сила от 1 януари 2022 г. Преди това депутатите приеха различна приходна и разходна част от предложената от бюджетната комисия за второ четене. Затова от ДПС, БСП и ГЕРБ предложиха да се направят отново сметките и утре да се гласува отново рамката на приходите и разходите по актуализацията на бюджета на ДОО.

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете - 650 лв.

По-рано народните представители гласуваха със 148 гласа "за", против - един и 21 "въздържал се" минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври да стане 370 лв.

Те подкрепиха и предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме"/ИБГНИ/ и "БСП за България" за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв.

По време на разискванията Георги Гьоков от БСП заяви, че от левицата ще подкрепят предложението на ИБГНИ за увеличаване размера на майчинството. 

Мая Манолова коментира, че увеличението в размера на майчинството през втората година е за 30 000 майки. По думите й това е помощ, която е особено важна в период на пандемия. "След като гласувахме плюс 300 млн. лв. приходна част в бюджета на Държавното обществено осигуряване, от тях 25 млн. лв. са за работещите жени", обясни тя. По думите й това са пари за осигурените майки и работещите жени, които отглеждат своите деца. Това не е жест, а дължимо действие на българския парламент, каза още Манолова.

В хода на дебата за минималната пенсия Хасан Адемов от ДПС посочи, че всяка година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се определя с бюджета на ДОО. "Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст винаги е била политическо решение", каза Адемов и попита кой е предложил 370 лв. минимална пенсия за стаж и възраст и уточни, че това не е предложение на министъра на финансите, а на депутатите от ИТН, и така наречените, по думите му, партии на промяната.

Край на извънредно заседание на парламента, дебатите и гласуването по актуализация на бюджета продължават в сряда

Малко преди 21:00 ч. председателят на парламента Ива Митева прекрати извънредното заседание на парламента, след като депутатите гласуваха със 128 гласа "за", 51 - "против" и 7 "въздържали се" предложението на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ" (ИТН) за прекратяване на обсъждането и гласуването на второ четене на промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г.

Предложението на Каримански бе дебатът и гласуването по оставащите текстове от промените в Закона за бюджета на ДОО да продължат утре (сряда), след което да се премине към обсъждане на бюджета на НЗОК.