/ БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за запасите на нефт и нефтопродукти, внесени от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). 

Със законопроекта се връщат законовите текстове, отменени с обнародваните промени от 13 октомври 2023 г. С настоящите изменения се отменя разпоредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Предвижда се от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 70 на сто.

Промените бяха одобрени на първо гласуване със 129 гласа „за“ и 36 „въздържал се“. Законопроектът подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-
Демократична България“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“, а от „Възраждане“ се въздържаха. 

Държавният резерв поема управлението на базите за съхранение на горива на „Лукойл“

Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Закона за запасите на нефт и нефтопродукти да е пет дни. 

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ каза, че ще направят предложение между двете четения на законопроекта, така че да се обърне предложеното от вносителите съотношение и до 30% от запасите да се съхранява на територията на ЕС, а 70% тук в България. Той се мотивира, че първото нещо, което затваря по време на война, са границите.
Теодора Цанева/БТА