"ЛУКОЙЛ" започна преразглеждане на стратегията си за работа в България, анализират се различни възможности, включително продажба на бизнеса. Това съобщиха от руската петролна компания.

От компанията заявяват, че "предвид  същественото изменение на условията за осъществяване на дейността" с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса.

От там посочват още, че Групата "Лукойл" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност, пише в съобщението. 

Ще се стигне ли до продажба: „Лукойл“ преразглежда бизнеса си в България

В България "ЛУКОЙЛ" притежава петролна рафинерия в Бургас, мрежа от бензиностанции и петролни бази.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че се радвам, че "Лукойл" официално са обявили намеренията си. "Ние имахме изпреварваща информация, че този процес започна още в края на септември-началото на октомври".

"Всяка една компания има възможност сама да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си актив. От гледна точка на българското правителство, ние трябва да подсигурим с нашия представител в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститор и, че българският интерес ще бъде защитен", каза още Василев.

Запитан дали съществува риск държавата да остане без горива, Василев бе категоричен, че такъв няма.

Финансовият министър посочи още, че правителството спазва стриктно законодателството, което е прието от парламента. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова също коментира темата, заявявайки, че не е учудена от информацията, че "Лукойл" преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас. 

По думите ѝ Асен Василев е сподели това пред "Файненшъл таймс" още преди два месеца. "Учудвам се защо не са искрени и нямат смелост да кажат пред българските граждани какво са замислили", добави вицепрезидентът. 

Според Делян Добрев от ГЕРБ "Лукойл" виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море се разплита и се готвят да напускат". 

"И вчера еврокомисарят по финанси каза, че трябва да бъдат премахнати дерогациите по-скоро, това вече не е само българска, но и европейска тема", категоричен е Добрев. "От 15 млн. барела руски нефт преди войната, сега купуваме 45 млн. барела в режим на санкции, къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро", каза още депутатът.