Н. Михайлова: Членството в ЕС беше ключово за развръзката с медиците
Н. Михайлова: Членството в ЕС беше ключово за развръзката с медиците / netinfo

От ключово значение за благоприятната развръзка на случая с българските медици в Либия беше членството на България в ЕС, това заяви бившият външен министър Надежда Михайлова в коментар за завръщането на българките и добави:

„Реакциите на близките са много емоционални, това е абсолютно разбираемо. Тези хора преминаха с близките си през ада, но същевременно има много ясни, конкретни отговори на всички обвинения. Първото и което е най-важното дали можеше да бъде предотвратен ареста на българските медици. За взимане на заложници информация, ако изобщо някой може да има, може да бъде само от разузнаването. Няма как дипломати да знаят, че се готви взимане на заложници. От там нататък ние успяхме да освободим 17 от задържаните, защо не бяха пуснати останалите? Отговор на това могат да дадат само либийците. Във всички случаи аз смятам, че от интерес и на правителствата, които са се ангажирали със случая, това са три последователни правителства, и на обществеността, ще бъде много важно на всичките тези въпроси да бъдат дадени конкретни отговори, за да се спре със спекулациите.

Имат ли основание да искат компенсации, според вас?

Те могат да искат морални компенсации. В случая за тях всички правителства направиха според възможностите си максимума.

Опасявате ли се от реваншизъм?

В политиката аз самата не веднъж съм била жертва на такъв. Смятам, че всеки човек, който е влязъл в политика знае, че там не е дом за нежни души. Аз смятам, че имам доблестта и почтеността на всички въпроси, стига да има кой да чуе отговорите.