Двамата мъже, обвинени за крупната кражба на картини на Владимир Димитров – Майстора, излязоха на свобода. Причината е, че изтече законовият 8-месечен срок, в който те могат да останат в ареста без да е готов обвинителният акт срещу тях, съобщава NOVA. 13-те платна изчезнаха от дома на наследници на майстора в София на 27-ми декември 2018 година.

Антон Антонов е рецидивист. Не си спомня колко пъти е попадал в затвора за кражби. Помни обаче в детайли как и защо влиза в дома на наследниците на Майстора. Твърди, че имал поръчител. „Той ми каза, че ще ми даде 5000 лева за картините”, каза Антонов.

Откриха всички откраднати картини на Майстора и Димитър Киров

Имал и инструкции. „Каза картините да бъдат с подпис и да не бъдат с моливи, а да бъдат с маслени бои. Каза, че били закачени, няма СОТ, няма и аларма. Обясниха, че не трябва да се влиза през главната улица понеже имало камери, да не ни засекат. И ни показа откъде да влизаме”, каза още Антонов.

Антон и съучастникът му стигат до къщата през строеж, като дори не се налага да разбиват вратата. „Ние влязохме през един прозорец, който беше с две крила. Той беше счупен от нас”, посочи още Антон Антонов.

Съдът гледа мерките на обвинените за кражбата на картини на Майстора (СНИМКИ)

Вътре намират десетки платна. „Влязохме вътре двамата и започнахме да откачаме картините като ги пазихме. Взехме общо 13 или 14 картини”, каза още той.

Антон твърди, че предал картините на поръчителя си, но бил излъган. „Той каза, че картините са били много фалшиви и не ставали за нищо. Каза, че ще трябва да намалим от цената. Накрая ми даде 2500 лева с голям зор”, обясни Антонов.

Екип на NOVA заведе Антон в къщата, от която преди 9 месеца е откраднал картините. „Чувствам се много неудобно. Като виждам сега тази къща и настръхвам, че съм влизал в нея”, коментира той.

Задържаха двама души, откраднали 26 картини от частен дом

Наложи му се да се срещне с един от наследниците на Майстора - Христо Антонов. „Много съжалявам, че съм влизал в тази къща. Аз не знаех, че в тази къща има такива картини”, каза Антон Антонов на наследника на Майстора.

Крадецът направи и признание. „Ако знаех, че това са скъпи картини, щях да вляза и да си ги взема, но не да ги дам на тези пари. Щях да им взема 100 000 лева, без да се пазарим”, каза той.