/ БГНЕС
Откриха всички откраднати картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров.

Вчера стана ясно, че общо 16 платна са откраднати от къща в центъра на София в дните около Нова година.

Днес картините бяха открити в домовете на двама антикварни търговци, които са арестувани. Крадците до момента обаче остават незаловени.
 
Откраднаха картини на Владимир Димитров-Майстора от къща в София

Картините са откраднати от къща на столичния бул. „Сливница”, чийто собстветник е Павел Антонов – един от наследниците на Владимир Димитров-Майстора. Крадците най-вероятно са влезли в двора през строеж в съседство, след което са разбили прозореца на къщата. Все още не е ясно дали целта на обира са били именно картините, или крадците са им посегнали, след като не са успели да открият пари в жилището.

Откраднатите платна на Владимир Димитров-Майстора не били застраховани

До момента са арестувани двама души, които обаче не са крадците, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

БГНЕС


Той допълни още, че лицата, които са съпричастни към престъплението ще бъдат задържани и предадени на прокуратурата и съда.

Вчера собственикът на творбите Павел Антонов заяви, че 8 от картините са на Владимир Димитров-Майстора, а сред останалите има платна на Димитър Киров и други художници. Днес директорът на столичната полиция ст. ком. Георги Хаджиев заяви друго:

"По данни от тъжителя картините са 16. Пет на Владимир Димитров-Майстора, осем на Димитър Киров, една на неизвестен автор, портрет на Майстора, рисуван от друг автор. Трябва да подчертаем, че тези картини не са подписани от Владимир Димитров-Майстора. Поне такава е информацията ни", обясни директорът на СДВР.

БГНЕС


По думите на Хаджиев се работи по издирването на още двама съпричастни към кражбата. Не е ясно дали става дума за крадците.