/ БГНЕС
Откраднатите картини на Владимир Димитров-Майстора не били застраховани
100164
Откраднатите картини на Владимир Димитров-Майстора не били застраховани
  • Откраднатите картини на Владимир Димитров-Майстора не били застраховани
16 картини, сред които творби на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Киров и Вили Николов, са откраднати от къща в центъра на София. Обирът е станал около Нова година, когато стопанинът на къщата е бил в чужбина. Стойността на картините не е ясна, но според собственика им Павел Антонов, творбите са включени във всички каталози на Майстора, а някои от тях са излизали на изложби.
 

кражба Майстора картини
БГНЕС


Крадците вероятно са влезели в къщата през строеж, който е в съседство със сградата, и са разбили вратата и няколко прозореца.
 
Девет картини на Владимир Димитров-Майстора откраднати в София

Жилището на столичния булевард "Сливница" е собственост на Павел Антонов, който живее в Унгария и е син на една от племенничките на Владимир Димитров-Майстора. Пръв разбитата къща вижда негов възрастен роднина, който поддържа сградата и има малко дюкянче в предната част на двора.
 

БГНЕС


"Аз пристигнах, събота и неделя ме няма, погледнах и видях вратата отворена. Влязох долу в мазето и като погледнах - страхотен хаос. Всичко разхвърляно, шкафове отворени, прозорци отворени, разхвърляни неща по пода. Хаос. Този човек, който е работил, той е нямал хайдушко възпитание. Изглежда не е взел нищо, а се е качил горе, и оттам са откраднали картините", разказа мъжът, който наглеждал имота.
 

БГНЕС


От къщата са откраднати общо 16 картини. Половината от тях са на Владимир Димитров-Майстора, а сред другите липсващи творби има платна на Димитър Киров и Вили Николов. Това разказа собственикът Павел Антонов, който вчера се е прибрал от Унгария.
 
"Ровено е за пари. Вътре е ужасна ситуацията. Но не са намерили пари, в къщата никога не е имало пари. Взели са каквото са видели по стените, не знам дали си дават сметка какво са взели", сподели Павел Андонов.
 

БГНЕС


Все още не е ясно кои са липсващите картини, нито каква е стойността им. По информация на Павел Антонов картините не са били застраховани. "Ценни са, но аз не мога да им сложа етикет с цена. За мен това е емоционална цена, това са семейни реликви. Тук сме расли с мисълта, че такива картини не се пипат, не се продават", поясни още той.
 
Освен картините са откраднати и други ценни вещи с нумизматична стойност.

Четири платна на Майстора обаче са останали непокътнати. "Има и неоткраднати ценни, хубави, картини, които няма да могат вече да гои откраднат", заяви Андонов.
 

БГНЕС


"Историята на къщата е много интересна. В нея са живели прабаба ми и прадядо ми. Негов първи братовчед е бил Владимир Димитров-Майстора, който често е отсядал на това място, рисувал е фамилията, рисувал е техните пет дъщери, най-голямата от които е баба ми. През 70-те години леля ми се жени за друг виден художник - Димитър Киров от пловдивската школа. Поради тази любов в къщата има картини и на нейния съпруг", разказа Павел Андонов.  
 

БГНЕС


"Тук дълги години в тази къща е имало изкуство и се е говорело за изкуство. Имало го е и страхът, че някой може да злоупотреби. Но винаги е доминирало в цялата фамилия, че няма да позволим на негативната среда, на лошото и злото, да ни повлияят и си свалим семейните картини от стените. Сега това се случи", заяви още Андонов.