/ ThinkStock/Getty Images
Един човек почина, а други двама са пострадали от мълнии при разразилите се бури в различни части на България.

Мълния уби мъж в София

Един човек е починал, а друг е ранен от паднала мълния в района на язовир "Широка поляна" край Батак, съобщава говорителят на дирекцията на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Загиналият е 68-годишен мъж от Стамболийски, а негов 49-годишен приятел е с изгаряния на краката и едната ръка. Той е настанен в Областната болница в Пазарджик.

Сигналът за трагичния инцидент е получен днес около 14.00 ч. в дежурната част на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Батак. Поради отдалечеността на местността към мястото на инцидента потеглили два специализирани автомобила с шестима пожарникари - един екип от службата в Батак и друг от пожарната в Доспат. Пристигайки на мястото, огнеборците са установили, че гори дървена барака, ударена от паднала мълния.

Огнеборците са загасили огъня напълно и не дали възможност пожарът да се разрасне и навлезе в гъстата иглолистна гора наблизо. На мястото е извършен оглед от дежурна група при Районното управление на полицията в Пещера. 

Мълния събори дърво върху палатков лагер в Германия, дете загина

При друг инцидент мълния падна върху къща в град Добринище и я разруши. Пострадалата жена няма тежки травми. Само на рамото има следи от обгаряне. Пенсионерката е седяла пред входната врата, когато върху къщата се е стоварил гръм. Не е възникнал пожар, но от ударната вълна са отнесени врати и прозорци, част от покрива също е разрушена, паднали са няколко керемиди. При падането входната врата е ударила жената. Пострадалата е транспортирана в болницата.