МВР ще назначава пенсионирани полицаи и военни за съдействие при граничната охрана
МВР ще назначава пенсионирани полицаи и военни за съдействие при граничната охрана / БГНЕС

По заповед на премиера Бойко Борисов Министерството на вътрешните работи ще започне процедура по назначаване на служители по трудово правоотношение, които след влизането в сила на промените в Закона за МВР ще могат да осъществяват съдействие при граничния контрол и охраната на държавната граница. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

По информация на "24 часа" 1000 души ще бъдат подбрани сред най-пресните пенсионери от полицията и армията, като ще преминат отново прегледи за физическа подготовка. Ще им бъде проведено и обучение.

Бум на пенсионирани полицаи и военни

Плановете са те да се включат в патрулите по охрана на границите с Турция, Гърция и Сърбия, откъдето минава най-големият поток на нелегални мигранти.

От пресслужбата на Министерския съвет уточняват, че в техните правомощия влиза задържането на нарушители на граничния режим, както и предаването им на компетентните полицейски органи.

При изпълнение на тези функции служителите ще имат право да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо, при оказана съпротива или при опит за бягство от нарушителите.