Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Министерството на вътрешните работи продължава да изпълнява ангажиментите, поети във връзка с контрола за спазването на противоепидимичните мерки, разписани със заповед на министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на COVID-19.

За периода от март 2020 г. до 30 ноември 2021 г. от органите на реда са извършени 1 388 268 проверки на адреси на лица, на които е издадено предписание от РЗИ за задължителна изолация или карантина. Чрез Автоматизираната информационна система „Граничен контрол“ е оказано съдействие на РЗИ и са установени 121 767 случая на лица с положителен резултат и контактни с тях, 15 430 са съдействията за осигуряване на транспорт на инспектори на РЗИ по адреси на карантинирани лица, а 66 759 -  за връчване на предписания на лица под карантина.

Паралелно с това, граничните полицейски служители ежедневно подпомагат органите за граничен здравен контрол при извършването на проверки по спазването на определения от здравния министър режим за влизане в Република България. Логистична подкрепа на РЗИ оказват и структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центровете за спешна медицинска помощ и социалните служби – транспортиране на предпазни средства, тестове и медицински материали, доставка на контейнери за изграждане на изнесени ваксинационни пунктове, пренасяне на трудноподвижни пациенти с COVID-19.

За периода служителите на дирекция „Национална система 112“ са получили и насочили 127 161 сигнала за посещения от ЦСМП, извършени са и 95 510 консултации по телефона.

Анализът показва, че независимо от ежедневната натовареност на служителите на Министерството на вътрешните работи, е създадена необходимата организация и е ангажиран изключителен ресурс в изпълнение на поетия ангажимент.