Живко Коцев
Живко Коцев / Георги Димитров
Регистриран е спад от 3 % на броя на извършените престъпления в областта, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев пред журналисти след представянето на отчета за дейността на Областната дирекция на полицията в Пловдив за 2023 г. Това означава и спад в нивото на образуваните наказателни производства, посочи още той.

Главният секретар на МВР отбеляза, че има и завишение на разкриваемостта на престъпленията с около шест пункта. 

„Тези показатели се дължат на добрата комуникация и взаимодействие на правоохранителните и правораздавателните структури в областта“, смята главен комисар Живко Коцев. 
Той отбеляза обаче, че има известни резерви що се касае до регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия на територията на областта.

„При тях има ръст, независимо че има спад в броя на убитите. Завишен е броят на ранените, както и броят на инцидентите. Това е един от акцентите, върху които служителите на областната дирекция трябва да работят – да завишат контролните функции, да привлекат и другите институции, които имат отношение към тежкия пътнотранспортен травматизъм“, каза Живко Коцев.

Другата тема е наркоразпространението – трябва да се разгърне в сериозен мащаб превантивната дейност в училищата и детските градини, като това се касае и за пътната безопасност и проявите на агресия, смята главният секретар на МВР.

„Има резерви и що се касае до престъпленията, които са извършени в условията на домашно насилие. Тук се отчита завишение на този вид прояви, трябва да се работи много отговорно и превантивно, съвместно с прокуратурата и да се разясняват правата на гражданите за защита на този вид посегателства“, посочи още той. 

Според Живко Коцев „акцент на акцентите“ е обучението на състава и повишаването на професионалната подготовка на служителите. „През последните дни и месеци сме свидетели на сериозни дефицити в това отношение, призовавам целия ръководен състав обучението да бъде реално и адекватно, за да могат служителите да бъдат стабилни и устойчиви при динамично променяща се среда за сигурност и да са адекватни при всякакви обстоятелства“, каза главният секретар на МВР. 

Ще положим всички усилия да разчетем правилно цифрите в анализа, така че да планираме нашите дейности и да изпълним всички приоритети и задачи, поставени от ръководството на МВР, увери и директорът на Областната дирекция в Пловдив – главен комисар Георги Чергов.