МВР и прокуратурата проявили небрежност по случая с Ахмед Емин
МВР и прокуратурата проявили небрежност по случая с Ахмед Емин / cнимкa: Sofia Photo Agency
МВР и прокуратурата проявили небрежност по случая с Ахмед Емин
26332
МВР и прокуратурата проявили небрежност по случая с Ахмед Емин
  • МВР и прокуратурата проявили небрежност по случая с Ахмед Емин

Убеден съм, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки или небрежност при разследване на самоубийството на Ахмед Емин. Озадачен съм от начина, по който е проведено това разследване. Това каза в Габрово министър-председателят Бойко Борисов.

"Днес справката на ДАНС по случая Ахмед Емин ще бъде на бюрото на главния прокурор, какво решение той ще вземе - не мога да говоря от негово име", обясни още Борисов. „Такава небрежност не мога да си обясня, такова стечение на обстоятелствата, такава липса на интерес, основни процедури, основни източници на информация. Но повтарям - по никакъв начин не искам да влиая на прокуратурата, защото е тяхно право дали да повдигнат..., дали да го доразследват. Но във всички случаи най-малкото трябва да си направят вътрешна проверка. Защото от това, което съм изчел, съм силно озадачен", каза премиерът.
 
Министър-председателят категорично заяви, че последните полицейски операции не са нито кампанийни, нито пиарски, а се правят заради сигурността на хората.

Днес Бойко Борисов е в Габрово, за да даде официален старт на проект за водния цикъл на града. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Габрово Томислав Дончев подписаха договора за безвъзмездна финансова помощ на интегрирания проект за водния цикъл на Габрово. Проектът е на обща стойност 123 539 184,42 лева. 

В средата на миналата година Софийска районна прокуратура съобщи, че Ахмед Емин не е бил склоняван към самоубийство. По делото бяха разпитани 85 лица и бяха направени 20 експертизи, които изключват всякаква версия за каквото и да е давление или опит за въздействие върху Емин. Разпитани са били всички лица, които са имали контакт с него през последния месец от живота му. Според експертите Емин е написал лично предсмъртното си писмо в централата на ДПС в спокойна атмосфера. Те са доказали, че той е бил силно отдаден на каузата си - до степен, че се е самоиндентифицирал с нея. Той не е имал длъжност в ДПС, а бил отговорник на кабинета на Ахмед Доган, припомня БГНЕС.

Ахмед Емин се самоуби на 17 октомври 2008 г. Той се е застреля в сараите на Доган в Бояна. Разследването посоччи,че спусъкът Емин дръпнал сам, а решението бил взел предварително. Той е стрелял с дясната си ръка, от упор в слепоочието. Експертите са доказали още, че в момента на самоубийството си Емин не е бил под въздействие на психотропни вещества.

Новини от Габрово