МВР да следи интернет само за разкриване на тежки престъпления
МВР да следи интернет само за разкриване на тежки престъпления / снимка: БГНЕС

Правото на МВР да проследява кореспонденцията на потребителите в интернет да се отнася само за разкриване на тежки престъпления и при наличие на съдебна заповед. Това са част от исканията на програма "Достъп до информация" и неправителствената организация "Електронна граница", според председателя й – Константин Павлов. Двете организации ще се включат в гражданския протест пред парламента в сряда, където ще поставят своите искания за промени в Закона за електронните съобщения.

Сред основните искания в декларацията на „Електронна граница" са и данните, събрани от МВР да се пазят не повече от шест месеца, въпреки, че предложените изменения в закона предвиждат 24-месечен срок. Това каза още Константин Павлов. „Ние протестираме срещу нарушаването на основните права на гражданите, които се предвиждат с промените в закона за електронни съобщения. Тези промени не отговарят на конституционния строй в България и променят характера на българската демокрация. Ние очакваме този закон да бъде променен”, каза той.

Според Павлов най-застрашени от шпионаж ще бъдат хората, които се занимават с борба с престъпността и корупцията. Това включва и разследващите журналисти. „Тайната на журналистическият източник изчезва. Стои въпроса за сигурността на тази информация, доколко МВР няма да злоупотреби с нея, доколко тя няма да я продава на други засегнати структури”, уточни той.

В четвъртък лидерите на организациите ще проведат среща с представители на Народното Събрание.