/ МВнР
Ирландската национална метеорологична служба информира за влошаване на метеорологичните условия на 12 и 13 ноември, поради бурята Деби, съобщиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР) на сайта на ведомството. 

На 13 ноември се очаква вятър със силни и разрушителни пориви. Предупреждението на местните власти се отнася за района на Дъблин, Карлоу, Килкени, Килдаре, Лаос, Лонгфорд, Лаут, Мийт, Офали, Уестмийт, Уиклоу, Клер, Кери, Лимерик, Типерари, Галуей. Според класификацията на метеорологичната служба, предупреждението е за оранжев код (рядко, опасно и разрушително) с валидност от 2:00 ч. до 12:00 ч. местно време на 13 ноември (понеделник). 

Съществува и възможна опасност от увреждане на открити и уязвими конструкции, прекъсване на подаването на услуги, както и повреда на електропроводи, информираха още от Ситуационния център. 

При необходимост от съдействие, българските граждани в Ирландия, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Дъблин, на следните телефони: +353 01 660 32 93, +353 01 660 30 22 , както и на телефони за неотложни случаи в извънработно време: +359 876 830 566 . Сигнали може да се подават и на имейл адреса: Embassy.Dublin@mfa.bg 

Припомняме, че в събота МВнР предупреди и за обявено извънредно положение в района на град Гриндавик в Исландия заради очаквано изригване на вулкан.

МВнР с важни препоръки за българите и пътуващите до Исландия


Властите съобщават за тунел от магма под града, който е трудно да се определи къде и кога точно може да достигне до повърхността. През последните дни на полуостров Рейкянес бяха регистрирани и серия земетресения, усетени включително в столицата Рейкявик.
Биляна Иванова/БТА