МВнР обезпокоено от случващото се в северната част на Косово
МВнР обезпокоено от случващото се в северната част на Косово / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на външните работи /МВнР/ на България изразява своето дълбоко безпокойство от развитието на обстановката в северната част на Косово. Призоваваме местните сръбски лидери да упражнят своето влияние и да предотвратят по-нататъшно ескалиране на напрежението. Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР по обстановката в Косово.

Използваните от участниците в безредиците методи и средства, включително употреба на експлозиви и огнестрелно оръжие, и подстрекаването към екстремни действия в никакъв случай не може да бъде в интерес на самото сръбско население в Косово, заявяват от МВнР.

Наложително е да се положат всички усилия, за да се запазят мирът и сигурността в Косово в съответствие с поетия от Белград и Прищина ангажимент за въздържане от действия и изказвания, които могат да застрашат стабилността в Косово и в региона, се посочва в изявлението.

България изразява увереността си, че полицейските сили на Временната мисия на ООН за управление на Косово /ЮНМИК/ и Кей ФОР ще възстановят и запазят сигурността навсякъде в Косово в съответствие с дадения им в резолюция 1244 на СС на ООН мандат.