МС предлага по-тежки санкции за купуването на гласове
МС предлага по-тежки санкции за купуването на гласове / снимка: Sofia Photo Agency
Министерският съвет прие промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира незаконното подслушване на телефони, определят се по-тежки наказания за купуване на гласове по време на избори, наказват се по-строго и определени видове посегателства над деца.

Правителството предлага да се промени текст от Наказателния кодекс, който досега предвиждаше три години затвор или пробация за хора, които купуват гласове и наказанието вече да бъде до пет години лишаване от свобода и глоба от хиляда до пет хиляди лева. За организатора на купуването на гласове се предвижда до пет години лишаване от свобода и глоба до пет хиляди лева.

Министерският съвет предлага и по-сурови наказания при престъпления, свързани с деца – например използването услугите на дете, което проституира да се наказва с до три години лишаване от свобода. Десет пъти се увеличава глобата за използване на деца за просия – размерът й вече е до три хиляди лева.

Криминализира се и разрешаването и разпореждането за използване на специални разузнавателни средства от длъжностни лица в нарушение на закона. Според министъра на правосъдието Миглена Тачева това няма да навреди на скритите камери по телевизията.

„Не бих могла да кажа, че той е насочен срещу журналисти. Напротив, той е насочен срещу длъжностни лица, които по Закона за специалните разузнавателни средства извършват нарушение. Няма общо с журналистите. Това е много малък текст, на който аз даже не съм му обърнала внимание”, добави още министър Тачева.

На въпрос да продължават ли журналистите със скритите камери министърът на правосъдието отговори: „Правете каквото искате”.