МРРБ: Причината за Хепатит А в Своге не е питейната вода
МРРБ: Причината за Хепатит А в Своге не е питейната вода / netinfo

Питейната вода в Своге не е причина за възникналата епидемия от Хепатит А. Това бе установено след проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във ВиК – София област, район Своге. Ежемесечно се извършват проби за химичен и микробиологичен състав за качествата на питейната вода в града. За периода 18.01.2005 г. до 27.06.2006 г. всички химични анализи отговарят на изискванията на МЗ.

По отношение на микробиологичния анализ извън нормите е била само пробата от 7 юни 2005 г., но тя не може да е причина за епидемията, тъй като е от преди повече от една година.

Първоначално мнението на МЗ бе категорично, че епидемията е възникнала заради ремонт на остарелия водопровод в града. По този повод началникът на отдел Надзор на заразните болести към МЗ д-р Ангел Кунчев, заяви, че трябва да има пречиствателна станция за водата в Своге.

Според държавния експерт от отдел Надзор на заразните болести д-р Радосвета Филипова до тази сутрин заболелите от хепатит А в Своге са били 148. Заболяването протича в лека форма и заболелите се изписват бързо. В МЗ очакват и още заболели през следващите дни, тъй като епидемията се предава не само заради лоша хигиена, но и по контактно битов път. /БГНЕС/